Традиционный завтрак в Арабских эмиратах (Фото:Instagram @alfanarrestaurant) Сьогодні в Об’єднаних Еміратах, і Дубаї зокрема, можна знайти будь-яку їжу: будь-що зі східних до західних кухонь. 2022 року там відкривася перший ресторан української кухні, і зараз працює безліч іноземних точок, де можна куштувати їжу з усього світу, а можливо й «за усі гроші світу». Протягом 53-річної історії країна розбудувала широку гастрономічну систему: якщо ви зайдете в ресторан і попросите китайську їжу, там можуть розгубитися. Можливо, доведеться бути трохи більш конкретними, тому що тут так велике різноманіття та представлення. Та як ми вже звикли, модерний час досі не перегорнув сторінку традицій. Саме арабська кухня — основа виборів ранкових трапез в ОАЕ. Часто сніданок по всіх Еміратах описують як маленький бенкет з безліччю тарлочок із закусками, листами традиційного хліба, або скоріш лаваша, як ракак чи реґаґ (raqaq, regag), хамір (khameer) та чебаб (chebab), який також кличуть еміратськими панкейками. Найчастіше хлібні вироби мають форму коржиків, які роблять з дріжджів, борошна та цукру. Зазвичай їх подають з медом, сиром, фініками, топленим маслом або яйцями. Погляньмо на реґаґ. Це хрусткий еміратський хліб, який подають до різноманітних гарнірів та основних страв, зокрема яєць і сиру. Слово regag походить від слова raga, що означає «тонкий». Хліб виготовляється з бездріжджового тіста і подається переважно на сніданок та вечерю і є основним продуктом у Рамадан, і майже в кожній еміратській родині його подають щодня до інших традиційних страв. Прикметно, що те, що у еміратці називають хлібом, для нас більше нагадуватиме млинці, у які так й хочеться загорнути солодкий сир чи мак. Утім, варто зазначити, що саме солодкі варіанти здобувають більшу прихильність серед сніданків. Таким чином на перші позиції виходить страва під назвою балаліт. https://www.youtube.com/embed/D-CEOcm5Jms Baleelat (Балілат чи балаліт) — надзвичайно відмий еміратський сніданок з вермішеллю, цукром і кардамоном, корицею тощо. Його подають як солодким, так і солоним, і можна посипати горіхами, наприклад, кедровими або гарбузовим насінням. Він є неодмінною частиною іфтарів та святкування Курбан-байраму для еміратів, що відображає загальну світову тенденцію перетворення обрядо-святкових страв на щоденні. Баллаліт подають теплим на сніданок, тоді як на десерт він має бути холодним. На рівні з балалітом на перших позиція сніданки з яєць. Тут є шакшука з томатами та перцем, яку зверху можна прикрасити ароматними спеціями, як от шафран, коріандр чи тим’ян. Тут у будинку пересічної родини на сніданок може бути звичайний мішаний омлет з помідорами Baid Tamat, викладений на балаліті або поданий просто із хлібом та чаєм. Як сателітну страву, на тарілці поруч можна знайти заатарську «піцу» або манакіш заатар (Manakish Za’atar). Це близькосхідний коржик — м’який, ніжний і ароматний, приправлений сумішшю спецій заатар та оливкової олії. Хоч його походження і приписують ліванській кухні, однак така випічка стала популярним вибором на сніданок у еміратців. Так само як і сирний сендвіч. Безперечно, вибір сиру тут припаде й на європейські варіанти, однак більш автентичним буде обрати сир з овечого або верблюдячого молока. У іншій маленькій мисці на столі під час ранкової трапези можна зустріти данго. Про цю страву можна знайти кілька пояснень. Це може бути як десерт з борошняних намистинок у солодкому сиропі, так і просто відварений нут. Друге трактування — чудовий супровід корисного еміратського сніданку, а до першого ми повернемося пізніше. З бобовими тут загалом існує велика вибірка страв. Популярним вибором у меню ресторанів та у звичайних містян є фул медамес (Foul Medames). Це просте рагу з квасолі настільки поширене на Близькому Сході та за його межами, що в народі його називають «сніданком багатія, обідом крамаря та вечерею бідняка». Складається воно зазвичай з квасолі Фава, приправленої спеціями, оливковою олією та часником. Також оливки самі по собі — ще один смачний та швидкий перекус еміратця перед початком дня. Їхній особливий присмак працює не гірше від кави. А щоб завершити легку трапезу, можна з’їсти кілька фініків, які тут надзвичайно легко знайти, і ця їжа точно буде утилітарною. Фініками смакують зазвичай із кавою. Традиційну (kahwa) кахву приправляють кардамоном, кмином, гвоздикою та шафраном. Якщо ви кавоман, або кахвоман, вулиці Об’єднаних Арабських Еміратів зведуть вас з розуму від стійкого аромату міцної арабської кави. Її подають у скляних та вузьких стаканах, спеціально розрахованих, щоб довго утримувати тепло напою. Ще одним ранковим напоєм є Карак чай — це дуже поширений чай в регіоні Перської затоки на Близькому Сході. Він схожий на масала-чай, але з меншою кількістю спецій. Ви можете приготувати чай карак лише з чаю, молока та цукру. Масала-чай зазвичай має перець горошком, корицю, цільні спеції тощо. Ласуни не пропустять можливості з’їсти після сніданку з цим чаєм данго — це проста, але дуже смачна солодка традиція з ароматом запашного кардамону, яка є чимось спільним між нашими уявленнями про ліниві вареники та пундики. По суті, в данго нут відварюється з червоним перцем чилі та спеціями. Ця страва довго зберігається і не псується, тому араби вважають за краще брати її з собою в далекі подорожі через пустелі. Данго можна зробити ще більш чарівними, поливши медом або посипавши цукровою пудрою, а також покращивши текстуру та смак за допомогою таких начинок, як горіхи, кунжут або фініки. Якщо ви прагнете до солодкого або ситного хрускоту після їжі, данго — ідеальний десерт. Пропонуємо тепер зануритися трохи у ранковий смак Арабських еміратів і скуштувати один із традиційних сніданків — балаліт.
Інгредієнти для вермішелі: Для омлету Спосіб приготування: Читайте также:



Солодка вермішель з омлетом Балаліт